12-11-2020

alles-over-macos-big-sur

Alles over macOS Big Sur

Apple heeft het nieuwste besturingssysteem voor Mac uitgerold: macOS11 Big Sur! Het bedrijf heeft volledig ingezet op gebruiksvriendelijkheid, snelheid en overzicht. In dit artikel vertellen we je de grootste veranderingen ten opzichte van het vorige macOS Catalina.

Weet je het iconische geluid nog van een Mac die opstart? Het geluidje dat je hoort zodra het witte appeltje in beeld komt, is terug! In macOS Big Sur heeft je Mac dat vertrouwde geluidje weer wanneer je hem opstart.


Vernieuwd design

Apple probeert meer één geheel te creëren tussen de Mac-producten en de iPhone en iPad. Dat is in macOS Big Sur goed gelukt. Het Dock ‘zweeft’ nu als het ware en de icoontjes zijn in dezelfde stijl gemaakt als op iOS en iPadOS. Daarnaast hebben de menu’s nu ook een iets andere kleur gekregen, waardoor er meer ‘diepte’ in zit. Daarnaast hebben de mail, foto’s en notitie-apps ook een nieuw, fris jasje gekregen.


Het bedieningspaneel zoals je deze kent van je iPhone en iPad komt naar de Mac. Het huidige bedieningspaneel werd niet door veel mensen gebruikt en was ook lang niet zo handig als op iOS. Daarnaast kun je net als op je iPhone handige widgets toevoegen om je bureaublad te pimpen.Update Safari

Je kunt Safari in macOS Big Sur nog meer eigen maken met een eigen wallpaper op het startscherm. Daarnaast is er achter de schermen ook een hoop gebeurt, zo claimt Apple dat Safari nu sneller moet zijn dan Chrome. Ook houdt deze browser bij welke informatie websites van jou verzamelen en kun je dit eenvoudig inzien. Op deze manier weet je precies welke website wat van jou weet en kun je ook instellen dat websites bepaalde informatie niet mogen ‘tracken’. Dit maakt het nog makkelijker om je privacy te beschermen, wel zo prettig! In de nieuwe update van Safari is het ook mogelijk om YouTube en Netflix content te bekijken in 4K.macOS Big Sur is beschikbaar voor de volgende Mac-devices: 

  • 12 inch MacBook (2015 en nieuwer) 
  • MacBook Air (2013 en nieuwer) 
  • MacBook Pro (2013 en nieuwer) 
  • Mac mini (2014 en nieuwer) 
  • iMac (2014 en nieuwer) 
  • iMac Pro 
  • Mac Pro (2013 en nieuwer) 
In grote lijnen is het vernieuwde design de grootste verandering. Het macOS systeem lijkt steeds meer op het iOS en iPadOS systeem waardoor de samenwerking nog soepeler verloopt. Met de Safari update heb je een beter overzicht wat websites van je weten en worden websites sneller geladen.

Kortom: de update naar macOS Big Sur is zeker een aanrader! Ondersteunt jouw device macOS Big Sur niet? Dan wordt het hoog tijd voor een update! Bekijk hier ons aanbod refurbished Mac.