15-10-2021

boeken-en-films-rondom-steve-jobs

Boeken en films rondom Steve Jobs

Het is vandaag weer Steve Jobs Day! Steve Jobs kennen we allemaal als het geniale brein achter het merk Apple. Helaas is Steve Jobs in 2011 overleden op 56-jarige leeftijd. Op een veel te jonge leeftijd natuurlijk, waardoor we nu niet meer kunnen genieten van zijn innoverende technologische ideeën. Gelukkig zijn er altijd nog een aantal boeken en films uitgekomen, waardoor we nog kunnen genieten van zijn persoonlijkheid. Hieronder zetten we al deze boeken en films op een rijtje.


Om mee te beginnen: het belangrijkste boek over Steve Jobs

Steve Jobs zelf wilde dat zijn leven vastgelegd werd in een boek. Toen hij ziek werd, wist hij dat het niet lang meer te leven had en hij wilde wel een verslag van zijn leven nalaten. Hij gaf auteur Walt Isaacson toegang tot zijn privéleven, en Isaacson volgde hem een lange tijd in alles wat hij deed. Dit leidde tot de bestverkochte biografie over Jobs zijn leven, simpelweg genaamd: Steve Jobs (2011). Op de cover van dit boek staat een zwart-witfoto van Jobs zelf. Dit boek telt maar liefst 656 pagina’s, dus je moet wel wat tijd over hebben. Gelukkig is het, nu het weer wat kouder wordt, de perfecte tijd om met een dekentje op de bank dit boek te lezen!


Film: Jobs (2013)

In deze film speelt acteur Aston Kutcher Steve Jobs. Tot dan toe was dit de meest serieuzere rol van Aston Kutcher en speelde hij de rol zeer goed. De scenario voor deze film is gebaseerd op de biografie die hierboven beschreven is. Schrijver voor deze film was Matt Whiteley. Helaas werd deze film niet zo’n succes. Doordat deze film alles in het leven van Steve Jobs wilde behandelen, werd het eigenlijk te veel. De film begint bij Jobs zijn studententijd aan Reed College en eindigt bij zijn terugkeer bij Apple. In de VS bracht deze film 16,1 miljoen dollar op tegen een budget van 12 miljoen dollar.


Film: Steve Jobs (2015)

Acteur Michael Fassbender speelt de hoofdrol in deze film. Hij mag Steve Jobs namelijk spelen. Andere bekende acteurs uit deze film zijn Kate Winslet en Seth Rogen. Deze film lijkt meer op een toneelstuk en is te verdelen in drie stukken. Het eerste stuk volgt Steve Job vlak voor de lancering van de Macintosh (1984), het tweede stuk draait om de lancering van NeXT (1988) en het laatste stuk staat in het teken van de lancering van de iMac (1998). Hoewel het script gebaseerd is op de biografie Steve Jobs, komen er toch veel fictieve interacties in de film voor. Deze film schets Steve Jobs wel als een moeilijke man (wat hij ook was), maar niet alles wat hij doet in deze film is op waarheid gebaseerd. De dialogen in deze film zijn razendsnel en vermakelijk om naar te kijken. De schrijver voor deze film was Aaron Sorkin, een van de beste schrijvers in Hollywood.


Film: Steve Jobs: The Man in the Machine (2015)

De film Steve Jobs: The man in the Machine is een documentaire gerealiseerd en geproduceerd door Alex Gibney. Deze documentaire laat alle hoogtepunten uit het leven van Steve Jobs zien aan de hand van archiefmateriaal en getuigenissen. Deze documentaire focust zich vooral op de jonge levensjaren van Steve Jobs. In deze periode was Jobs niet een geliefde man en deed hij veel ‘slechte’ dingen. Na zijn jaren bij NeXT en Pixar en bij de terugkeer bij Apple was hij meer volwassen geworden en had hij nog steeds scherpe kantjes, maar hij begreep zijn zwakheden nu wel beter. De laatste levensjaren van Jobs komen in deze documentaire dus minder aan bod.

Er is dus genoeg materiaal om Steve Jobs Day mee te vieren. Gelukkig is dit materiaal er en wordt het verhaal van één van de meest invloedrijke mensen uit de recente geschiedenis hiermee doorverteld.