29-11-2022

hoe-maak-je-apple-producten-schoon

Hoe maak je Apple producten schoon?

Wil jij graag je iPhone, MacBook, iPad of iMac schoonmaken? Maar je weet niet hoe je het beste je Apple device schoon kan maken? Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd jouw device een schoonmaakbeurt te geven! In dit artikel geven we jou tips, over welke materialen je het beste kunt gebruiken om jouw device schoon te maken. 

Apple-producten zijn van uiteenlopende materialen gemaakt. Deze mogen niet allemaal op dezelfde manier worden gereinigd. Tips die voor de meeste Apple-producten gelden:
  • Gebruik alleen een zachte, pluisvrije doek. Vermijd schurende stoffen, denk aan keukenpapier en vergelijkbaar materialen.
  • Vermijd overmatig vegen. Dit kan schade veroorzaken.
  • Koppel alle externe voedingsbronnen, kabels en apparaten los.
  • Gebruik geen vloeistoffen, tenzij het is aangegeven voor specifieke producten.
  • Laat geen vocht in de openingen binnendringen.
  • Gebruik geen bleekmiddelen, spuitbussen of schuurmiddelen.

MacBook Air & MacBook Pro schoonmaken

Bij het schoonmaken van de buitenkant van een MacBook zorg je er eerst voor dat de computer uit staat en koppel je de lichtnetadapter los. Vervolgens gebruik je een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de MacBook mee schoon te maken. Vermijd dat er vocht in de openingen binnendringt. Spuit ook geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik dus geen spuitbussen, maar ook geen oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide. Dat kan namelijk de buitenste laag van de behuizing beschadigen.

Zitten er moeilijk te verwijderen vlekken of vingerafdrukken op het beeldscherm of op het buitenoppervlak? Gebruik dan met een oplossing van 70% isopropylalcohol (IPA) een vochtig doekje om het beeldscherm of de behuizing van jouw Mac-laptop voorzichtig mee schoon te maken. 

MacBook Pro, Mac Studio, Mac mini en iMac

Ook hier begin je door het uitzetten van de Mac en het loskoppelen van het netsnoer en alle andere apparaten. Vervolgens gebruik je een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de computer mee schoon te maken. Ook hier spuit je geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met een waterstofperoxide. Dit kan namelijk de buitenste lagen van de behuizing beschadigen.

Bevochtig de meegeleverde doek alleen met water en veeg hiermee het beeldscherm van de iMac schoon. Je kunt hiervoor ook een andere zachte, schone, pluisvrije doek gebruiken. Zit er een moeilijk te verwijderen vlek? Gebruik dan een bevochtigde doek met een oplossing van 70% isopropylalcohol.

iPhone schoonmaken

Op een iPhone zitten duizenden bacteriën. Dit komt doordat je je iPhone overal gebruikt: in het openbaar vervoer en zelfs op het toilet. Het is dus van belang dat je je iPhone af en toe goed schoonmaakt. In de blog "Hoe maak je je iPhone het beste schoon?" geven jou vijf tips om je iPhone goed te reinigen! 


Beeldschermen

Ook hier koppel je om te beginnen het beeldscherm los van de voeding, van de computer en alle externe apparaten. Vervolgens veeg je al het stof van het beeldscherm met de meegeleverde doek of een andere droge, zachte doek.

Als de behuizing of het paneel van het beeldscherm nog niet schoon is, gebruik je een lichte, zachte, bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg ervoor dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Let op, gebruik geen glasreinigers, spuitbussen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, ammoniak, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met wat waterstofperoxide om het schoon te maken.


Randapparatuur, muizen, trackpads en toetsenborden van Apple schoonmaken
Het is belangrijk om eerst het apparaat uit te zetten. Let op, als het apparaat verwijderbare batterijen gebruikt, verwijder je de batterijen.
Vervolgens maak je met een pluisvrije, licht met water bevochtigde doek de buitenkant schoon. Ook hier is het belangrijk dat je geen vocht in de openingen laat binnendringen. Je gebruikt geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide.

iPhone-accessoires

iPhone-hoesje: silliconen/doorzichtig
Haal de iPhone uit het siliconenhoesje om het schoon te maken. Gebruik een licht, zacht, pluisvrije doek om de buitenkant en binnenkant van het iPhone-hoesje schoon te maken. Gebruik ook hier geen glasreinigers, spuitmiddelen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, ammoniak, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om het iPhone-hoesje mee schoon te maken.

iPhone-hoesje: leer
Een leren hoesje is gemaakt van natuurlijk leer. Het uiterlijk van een leer hoesje verandert als het gevolg van het gebruik. Het leer krijgt namelijk een patina en kan van kleur veranderen door de inwerkingen van de oliën van je huid en onder invloed van direct zonlicht. Waardoor het hoesje een nog natuurlijker uiterlijk krijgt.

Als je een leren hoesje schoonmaakt kan de kleur veranderen. Gebruik bij het schoonmaken een schone doek met warm water en milde handzeep om het hoesje voorzichtig mee schoon te maken. Je kan ook een mild schoonmaakproduct met een droge doek gebruiken. Maar let op, schoonmaakproducten en conditioners voor leer kunnen het leer doen veranderen.

Voorkom verkleuring door het hoesje tegen langdurige blootstelling aan intents zonlicht, warmte en vochtigheid. Ook kan water, olie, make-up en gekleurde materialen (zoals denim) vlekken veroorzaken op gelooid leer.