08-11-2018

houd-hackers-uit-je-cloud

Houd hackers uit je cloud

Je hoort steeds vaker dat privébeelden worden gestolen door het hacken van een iCloud- of Google account. Hoe doen ze dat en hoe kan je het voorkomen? Je leest het in dit blogartikel.

Hoe gaan hackers te werk?

Veel hackers proberen toegang te krijgen tot je cloud door online te zoeken naar eerder gelekte wachtwoorden en deze uit te proberen. Als je al jaren voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de hacker gemakkelijk toegang krijgen tot je iCloud- of Google-account. Daar vindt de hacker dan opgeslagen foto’s en video’s, maar ook volledige WhatsApp-gesprekken. Ook kunnen wachtwoorden achterhaald worden via nepmails. Een andere populaire methode om toegang te krijgen is om de geheime vragen te beantwoorden. Vragen als ‘wat is de naam van je eerste huisdier’ kunnen hackers beantwoorden door je social media-account te doorzoeken.


Hoe kan je voorkomen dat je iCloud gehackt wordt?

Uiteraard is het stelen en zonder toestemming verspreiden van naaktfoto’s strafbaar, maar het blijkt lastig om de hacker op te pakken en te vervolgen. Bovendien hebben veel slachtoffers niet door dat ze gehackt zijn en dat hun privébeelden worden verspreid. Het beste is dus om te voorkomen dat hackers toegang kunnen krijgen tot je iCloud- of Google-account, maar hoe doe je dat? 
  1. Zorg altijd voor een sterk wachtwoord
    Allereerst is het verstandig om gebruik te maken van wachtwoord generators die een sterk wachtwoord aan kunnen maken. Dit verkleint de kans dat wachtwoorden geraden kunnen worden. Gebruik ook niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten, om te voorkomen dat iemand anders direct toegang krijgt tot meerdere account.
  2. Pas op voor nepmails
    Krijg je een mail waarin om je wachtwoord gevraagd wordt? Apple, Google en andere bedrijven zullen nooit zomaar om jouw wachtwoord vragen. Word je naar een pagina geleid, check dan of deze versleuteld is en of de pagina wel echt is. 
  3. Gebruik tweestapsverificatie
    Standaard worden cloud accounts beveiligd met beveiligingsvragen, maar het is veel verstandiger om over te stappen naar tweestapsverificatie. Hiermee is er altijd een extra cijfercode nodig om in te kunnen loggen op je account. Deze cijfercode wordt gestuurd naar jouw vertrouwde apparaten, waardoor inbreken op afstand onmogelijk is.