21-01-2016

macbook-pro-2012

MacBook Pro 2012 nog steeds de beste laptop van Apple

Wie nu een nieuwe Apple laptop wil kopen heeft vaak de keuze tussen een dunne MacBook Air en de iets dikkere MacBook Pro’s met een Retina display. En dan is er is ook nog die “dikkere” MacBook Pro MD101 van gemiddeld formaat met techniek uit 2012. Toch is die laatste eigenlijk voor velen nog altijd de beste keus.

MacBook Pro 2012

Deze MacBook Pro uit 2012 is interessant om aantal redenen. Misschien is hij zelfs de beste keus. Ondanks dat de batterij niet zo lang mee gaat als die van de nieuwere laptops en ook is hij lang niet de mooiste en de dunste, maar met een paar relatief simpele aanpassingen is hij wel de krachtigste.

Dat is wel het punt: je moet er een paar aanpassingen aan willen maken. Maar het is ook meteen de enige computer van Apple waar nog aanpassingen aan kunt maken. Waar bij de MacBook uit 2015 ieder stukje ruimte optimaal benut wordt, net als bij de MacBook Air en de Retina MacBook Pro’s, heeft de oudere MacBook Pro daarentegen meer dan genoeg ruimte om zelf in te sleutelen. Dit betekent overigens ook dat deze laptop een stuk beter te repareren is dan de andere modellen van Apple.

Om te beginnen is deze MacBook Pro de enige computer van Apple met een dvd-speler, een netwerkaansluiting en Firewire. Tegenwoordig worden deze opties steeds minder gebruikt, maar het is wel het benoemen waard.

Als je, net als de meeste gebruikers, niet zo veel geeft om de dvd-speler, dan kun je die verwisselen voor een extra harde schijf. Veel gebruikers vervangen de dvd-speler door een Flash opslag. Het is best betaalbaar om er een normale harde schijf van 1TB samen met een flash opslag van 240GB in te zetten. De computer gebruikt ook losse werkgeheugen modules, dus je kan er voor relatief weinig geld 16GB aan RAM inzetten. Dan heb je een megasnelle computer. Als OS X de enige reden is om een Apple te kopen, en je niet per se een superdunne laptop wil, is er eigenlijk geen betere keuze.

Het idee dat de MacBook Pro uit 2012 nog steeds een goede computer is. Bij iUsed zien we dan ook dat deze computer nog verrassend goed verkoopt. Naarmate de Macs dunner en lichter worden, zijn ze ook stukken slechter geworden op het gebied van upgrades, veelzijdigheid en prijs. Je kan uit een hele hoop Macs kiezen, maar op een bepaalde manier is de keus juist verslechterd. Je word nu vooraf gedwongen om al vast te stellen wat je de komende tien jaar met je Mac wilt gaan doen omdat upgraden nauwelijks tot niet meer mogelijk is.

Apple is altijd erg geheimzinnig geweest omtrent het kenbaar maken van specifieke verkoopcijfers voor individuele producten, dus kunnen we niet zeggen hoeveel van deze computers er nog verkocht worden. Maar voor een bedrijf dat ontzettend bezig is met het lichtste en dunste van alles te maken, lijkt het kennelijk nog wel de moeite waard. Het feit dat de deze MacBook Pro nog steeds nieuw verkocht, is ook een teken dat niet iedereen achter de richting staat waar de computers van Apple naartoe gaan. Er zijn blijkbaar klanten die de tijd missen waarin ze een laptop konden kopen die ze naar verloop van tijd konden upgraden, wanneer iets kapot ging of wanneer snellere onderdelen goedkoper werden.

Apple lijkt overigens niet echt blij te zijn met de populariteit van de oude MacBook Pro. Informatie over de computer staat ergens verstopt op een pagina vol specificaties en als je er plaatjes van wil zien, zie je zelfs een afbeeldingen van de nieuwe MacBook Pro.

Als je een laptop wil die enkele jaren meegaat, kun je het slechter treffen. De batterijen van de laptops van Apple (en eigenlijk alle merken) hebben de neiging om na een paar jaar kapot te gaan. Gelukkig is de oude MacBook Pro de enige laptop van Apple waarvan de batterij zelf te vervangen is.
Update 7-12-2020: Helaas verkopen wij de MacBook Pro uit 2012 niet meer. Dit model is namelijk te oud geworden en wordt dus niet meer ondersteund vanuit Apple. Ben je wel nog steeds geïnteresseerd in een refurbished MacBook Pro? Wij verkopen nog modellen uit 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019. Op al onze refurbished MacBooks Pro's krijg je standaard twee jaar garantie!