17-01-2022

pro-vs-air-welke-moet-je-kiezen

MacBook Pro versus MacBook Air - welke moet je kiezen?

Regelmatig krijgen wij de vraag: ‘Moet ik kiezen voor een MacBook Pro 13 inch of een MacBook Air 13 inch?’ Om antwoord te kunnen krijgen op deze vraag is het belangrijk om jezelf twee vragen te stellen: Waarvoor en waar wil je de MacBook gebruiken? Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals: welke chip je graag wilt, of je een Touch Bar nodig hebt, hoeveel werkgeheugen je nodig denkt te hebben en natuurlijk welke prijs je in gedachten hebt.

Waarvoor wil ik de MacBook gebruiken?

Zowel de MacBook Pro als de MacBook Air hebben een Intel Core i5 of een Apple M1 8-core processor. Hierdoor zijn ze beide geschikt voor actief computergebruik, zoals tekstverwerking, het bewerken van foto’s, het monteren van video’s en het spelen van videogames. Side note: videogames met hoge graphics kan alleen een MacBook Pro aan.

Het verschil tussen de MacBook Pro en MacBook Air is echter vooral te merken wanneer je met zware programma’s werkt, zoals Photoshop, Premiere Pro of Logic Pro X. De MacBook Pro is namelijk voorzien van een sterkere Turbo Boost en heeft daardoor een hogere kloksnelheid. Hierdoor is de MacBook Pro een stuk sneller dan de MacBook Air op het moment dat je MacBook extra kracht nodig heeft.

Heb je als hoofddoel om de MacBook te gebruiken voor tekstverwerking, e-mail en internet, dan is de MacBook Air een uitermate geschikte laptop. Werk je regelmatig met grafische programma’s, zoals Photoshop, dan adviseren wij al snel om een MacBook Pro aan te schaffen. De processor en het werkgeheugen van de MacBook Pro zorgen ervoor dat je veel sneller binnen grafische programma’s kan werken dan bij de MacBook Air.

Waar wil ik de MacBook gebruiken?

De MacBook Air is een stukje lichter dan de MacBook Pro en heeft een langere batterijduur. Werk je veel onderweg, dan is de MacBook Air daar uitermate geschikt voor. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een MacBook Pro ook prima onderweg is mee te nemen.

Intel Core versus M1-chip

Oudere modellen van zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben een Intel Core als processor. Dit is heel lang de standaard processor geweest die in alle MacBooks zat. Tegenwoordig gebruikt Apple deze processoren niet meer in nieuwe modellen. Alleen betekent dit niet dat deze oude modellen niet meer bruikbaar zijn. Integendeel: deze modellen functioneren echt nog goed en kunnen alle programma’s met gemak aan! 

De MacBook Air en de MacBook Pro vanaf 2020 beschikken beide over een nieuwe chip: M1. Deze is door Apple zelf ontwikkeld en geïntroduceerd. Deze chip bevat nieuwe technieken waardoor die veel sneller allerlei taken kan uitvoeren en programma’s kan laden. Met de komst van deze chip worden de verschillen tussen de MacBook Pro en MacBook Air steeds kleiner. Toch blijft de MacBook Pro wel veel sneller dan de MacBook Air!

Touch Bar versus Touch ID

Nieuwere modellen van de MacBook Pro beschikken ook over een Touch Bar. Het betreft modellen vanaf het jaar 2016. Mocht je dus per se een Touch Bar willen hebben, dan moet je dus sowieso voor een MacBook Pro gaan! De Touch Bar kan naar eigen wens ingesteld worden voor allerlei sneltoetsen. Daarnaast verandert de Touch Bar ook van sneltoetsen als je over gaat naar een ander programma! 

De nieuwere modellen van de MacBook Air (vanaf 2018) beschikken alleen over een Touch ID. Zo kan jij met je eigen unieke vingerafdruk gemakkelijk de MacBook ontgrendelen. Zeer gebruiksvriendelijk én enorm veilig!

Werkgeheugen

Vroeger hadden MacBook Air modellen minder GB werkgeheugen dan MacBook Pro modellen. Tegenwoordig hebben beide modellen evenveel werkgeheugen: 8GB of 16GB. Wil je veel bestanden opslaan op je computer of heb je altijd meerdere programma’s openstaan? Kies dan altijd voor 16GB werkgeheugen! 

Prijs MacBook Air vs Pro

Het prijskaartje is vaak ook belangrijk in de keuze voor een nieuwe MacBook. Het is een algemeen gegeven dat een MacBook Air goedkoper is dan een MacBook Pro. Meestal komt dit neer op een verschil van een paar honderd euro. Mocht je dus voor de voordeligste MacBook gaan: kies dan voor de MacBook Air. Maar bedenk wel dat je hiervoor lagere specificaties krijgt.

MacBook Air vs MacBook Pro verschillen

Werkzaamheden
Touch Bar
Touch ID
Prijs
MacBook AirStandaard (kantoor)werkzaamhedenNeeJa (vanaf 2018)Goedkoper
MacBook ProStandaard (kantoor)werkzaamheden + zware (grafische) programma'sJa (vanaf 2016)Ja (vanaf 2016)Duurder