28-11-2021

wat-is-het-verschil-tussen-apple-en-windows-voor-zakelijk-gebruik

Wat is het verschil tussen Apple en Windows voor zakelijk gebruik?

Wij verkopen in onze webshop uiteraard alleen MacBooks van Apple en geen Windows laptops. Dat wij zelf een voorkeur voor Apple hebben is natuurlijk al wel duidelijk, en in dit artikel leggen we uit wat nou eigenlijk de verschillen zijn tussen Apple en Windows voor zakelijk gebruik. We sommen hieronder drie grote verschillen voor jou op.


De aanschafprijs en bijkomende kosten

Het is algemeen bekend dat de prijskaartjes van Apple laptops hoger liggen dan Windows laptops. Als je uitgaat van een laptop met een vergelijkbare processor, geheugen, opslag en videokaart, dan is een Mac duurder dan een pc. Maar eigenlijk moet je veel verder kijken dan alleen de specificaties.

Apple staat bekend om zijn goede beveiliging. Zo heeft een Mac een Firewall waarmee onbevoegde apps, programma’s en voorzieningen geen kans krijgen om jouw Mac binnen te dringen. Daarnaast bestaat er ook nog iets zoals de FileVault. De FileVault beveiligt de gegevens op je schijf door de inhoud ervan te versleutelen. Dit gebeurt allemaal automatisch, dus jij hoeft hier helemaal niet naar om te kijken.

Bij een pc krijg je standaard Windows 11 Home. Alleen mist deze software belangrijke voorzieningen voor beveiliging. Zo ontbreekt BitLocker (dit is te vergelijken met de FileVault van Apple). Als je deze beveilig wel wilt laten draaien op je pc, dan moet je Windows 11 Pro hebben, waarbij een licentie al gauw €150,- of meer kost. Daarnaast krijg je alleen bij Windows 11 Pro features die handig zijn voor zakelijk beheer, implementatie en beveiliging. Zo kan je met Windows 11 Pro apparaten op afstand beheren, krijg je speciale updates voor bedrijven (en bespaart dit je beheerkosten) en kan je gebruikersaccounts in groepen indelen. Alle verschillen tussen Windows 11 Home en Windows 11 Pro kan je hier vinden.

Als laatste kijken we ook nog naar rest- en verkoopwaarde. De restwaarde is de waarde van een product aan het eind van de levensduur. De restwaarde van een pc na drie jaar bedraagt zo’n 10%, terwijl dit bij een Mac minstens 25% is. Wil je na een aantal jaren je Mac verkopen? Dan krijg je voor een Mac het dubbele dan voor een pc.


Operationele kosten voor het uitvoeren van de IT-diensten

Al vanaf tien computers of laptops heb je een beheerder of afdeling nodig die zich bezig houdt met het uitrollen van updates van apps, rechten instellen, computers op afstand wissen en dergelijke. Deze kosten zijn over het algemeen lager bij Mac gebruikers dan bij Windows gebruikers. Hoe dat komt? Een Mac is gewoon veel gebruiksvriendelijker dan een Windows pc. Bij Apple devices kan je met behulp van een Mobile Device Management, eenvoudig de stappen klaarzetten die jouw medewerkers moeten volgen om het apparaat geïnstalleerd te krijgen. Daarbij lopen Windows-gebruikers twee à zes keer vaker per jaar tegen problemen aan. Ook blijken problemen op de Mac sneller verholpen dan op een pc.


Softwareupdates en besturingssystemen

Bij een Mac krijg je gratis macOS. Dit is het standaard besturingssysteem van Apple. Je koopt voor de hele levensduur van je Mac het besturingssysteem met alle toekomstige updates erbij. De ondersteuning van Macs is minimaal vijf jaar en maximaal negen jaar. Ook wanneer je Mac niet meer ondersteund wordt, kan je nog een tijdje vooruit met gratis updates van het één-na-laatste besturingssysteem. De recentste versie macOS Monterey kan nog steeds geïnstalleerd worden op een Mac uit 2015. Maar liefst negen jaar later kan je dus nog steeds de update installeren.

Om Windows 11 Home te installeren moet je pc aan een aantal specificaties voldoen. Zo moet je pc minimaal een 8e generatie Intel Core-processor (of de Pentium/Celeron-equivalenten van die generatie) of AMDs Ryzen 2000 of hoger hebben. Het moet ook een 64-bits chip bevatten, dus oudere generaties vissen achter het net. Gelukkig heeft Windows wel toegezegd dat Windows 10 tot oktober 2025 ondersteund blijft worden.


Samenvattend:

  • De aanschafprijs van een Mac ligt hoger; 
  • Apple heeft betere beveiliging en hier hoef je niet extra licenties voor aan te schaffen; 
  • Om BitLocker en zakelijk beheer te verkrijgen dien je Windows 11 Pro te kopen; 
  • De rest- en verkoopwaardes van Apple producten liggen hoger; 
  • De operationele kosten voor Mac zijn aanzienlijk lager; 
  • Een Mac kan je maximaal negen jaar later nog updaten naar het nieuwste besturingssysteem; 
  • Windows 11 Home is gratis te downloaden, maar daarvoor moet je pc wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Je mag je eigen conclusie trekken, maar wij zweren bij Apple voor de zakelijke markt. De aanschafprijs ligt misschien hoger, maar de operationele kosten zijn veel lager. Daarnaast is de beveiliging top geregeld en profiteer je van een hogere restwaarde. Een Mac is verder makkelijker in gebruik en daardoor is er minder ondersteuning nodig. Wil je weten wat Apple devices voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op via 
[email protected] of bel naar 030-248 40 06.