11-04-2021

welke-processor-heb-ik-nodig

Welke processor heb ik nodig?

Alle MacBooks lijken van buiten veel op elkaar. Schijn bedriegt, want onder zijn chique aluminium body verschillen de modellen veel van elkaar. Maar termen als i5, GHz, en Turboboost, wat houden die nou eigenlijk in?


Type processor

In het kort geldt de vuistregel: hoe hoger het getal, hoe beter de processor. In elke MacBook zit een Intel Core processor. Hierin bestaan vier verschillende soorten: de i3, i5, i7 en i9. Hier komen we later op terug.


M1 Chip

Recent heeft Apple een nieuwe M1 chip ontwikkeld speciaal voor de Mac. De oudere Mac-modellen bevatten altijd meerdere chips: een processor en daarnaast aparte chips voor o.a. het geheugen en de beveiliging. De M1 chip combineert dit allemaal in één chip. Daardoor zijn Macs met deze chips sneller en hoeven ze minder vaak opgeladen te worden. Echter is deze ontwikkeling nog vrij recent en is daarom de ondersteuning nog niet optimaal.


Cores (ofwel kernen)

Het aantal ‘kernen’ van je processor, de zogenoemde cores, geeft aan hoeveel verschillende taken je MacBook tegelijk stabiel uit kan voeren. Hoe meer kernen de processor heeft, des te meer zware programma’s hij tegelijk kan uitvoeren. Deze kernen worden aangegeven met de volgende termen: Dual Core: 2 kernen Quad Core: 4 kernen Hexa Core: 6 kernen Octo Core: 8 kernen Deca Core: 10 kernen


Kloksnelheid, GHz en Turbo

De snelheid van de processor wordt gemeten in GHz. Hoe meer GHz de processor heeft, des te sneller hij is. Bij zware programma’s kan je MacBook nog iets extra ‘gas’ geven. De laptop activeert dan een ‘turbo’ functie waardoor je processor tijdelijk meer GHz heeft.

Alle specificaties hebben met elkaar te maken. Het lijkt voor de hand liggend dat een i3 DualCore processor met een 3,2 GHz kloksnelheid sneller is ten opzichte van een i5 QuadCore met 2,0 GHz. Toch is dit in de praktijk niet zo. Om je toch wat meer duidelijkheid te geven, zetten we alle types globaal op een rijtje.

Welke ‘i’ is geschikt voor mij?

Om een goede keuze te kunnen maken welke processor voor jou geschikt is, kun je de processoren als volgt interpreteren:

i3

De i3 processoren zijn geschikt voor alle basistaken. Denk hierbij aan surfen op het internet of het versturen van e-mails. Voor de lichte gebruiker die voornamelijk e-mails verstuurd, zijn Facebook checkt, wil Netflixen en documenten maakt in Word is dit meer dan voldoende.

i5

Alle MacBooks met een i5 processor zijn geschikt voor al je dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan het surfen op internet, e-mailen, Netflixen of documenten maken in Word / Excel. Simpele klusjes in Photoshop en Premiere Pro voert deze processor ook uit, maar voor het échte werk is een i7 toch beter geschikt.

i7

Een MacBook met een i7 processor in huis is geschikt voor iedereen die professionele taken wil uitvoeren. Denk hierbij aan programma’s als Final Cut Pro, Premiere Pro, Photoshop, Indesign, Illustrator, AutoCAD ect. Daarnaast kun je er uiteraard ook op Netflixen en e-mailen ;).

i9

De Intel i9 is de allerbeste processor die momenteel in MacBooks zitten. Alle taken kun je hiermee uitvoeren. Met een i9 processor ben je verzekerd van een laptop die nog jaren up-to-date is.


Conclusie:

'Welke processor heb ik nodig?' Het is belangrijk om uit te zoeken welke processor voor jou het meest geschikt is. Voor de meeste mensen is een i5 processor meer dan voldoende. Wanneer je veel grafische programma’s gebruikt, is een i7 de beste keuze. Wanneer dit niet het geval is, kun je ook prima uit de voeten met een i5.