26-12-2021

zeven-handige-functies-in-ios-15

Zeven handige functies in iOS 15

De nieuwste software update voor de Apple iPhone, iOS 15, is uitgekomen op maandag 20 september 2021. Er zijn weer een aantal nieuwe features toegevoegd en verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van iOS 14. Begin deze maand werd ook iOS 15.2 uitgebracht ofwel de Release Candidate. In dit artikel vertellen wij jou de leukste nieuwe functies! 

Eerst is het natuurlijk handig om te weten of ook jou (refurbished) iPhone geschikt is voor deze nieuwe update. Voor iOS 15 heb je een iPhone 6s of nieuwer nodig. Ook de iPhone SE uit 2016 kan je dus nog steeds updaten! 

Safari is gebruiksvriendelijker geworden


De tabbladbalk in Safari staat nu onderaan in plaats van bovenaan. Daardoor kan je nu gewoon naar links of rechts swipen en je wisselt dan meteen van tab! Je kunt ook omhoog swipen en dan zie je meteen al je openstaande tabs. Ook kun je nu tabgroepen aanmaken. Deze worden gesynchroniseerd op al je apparaten, dus je kunt ze overal gebruiken. Ook voeg je nu gemakkelijk extensies toe aan Safari! Nu kan je dus ook Adblocker en LastPass toevoegen aan Safari op je iPhone

Nieuwe functies van FaceTime

De ontwikkelaars bij Apple hebben FaceTime een flinke update gegeven. Waarschijnlijk met de coronacrisis in het achterhoofd, hebben ze functies toegevoegd waardoor het op afstand toch nog voelt alsof je bij elkaar bent. Je kunt nu namelijk FaceTime-gesprekken voeren terwijl je ook je scherm kunt delen met SharePlay. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat je samen tegelijkertijd een serie, film of video kan kijken. Het beeld en het geluid van de serie, film of video wordt gesynchroniseerd, waardoor de een dus niet achterloopt! Daarnaast kan je met elkaar blijven praten, want het volume wordt automatisch aangepast wanneer iemand iets zegt. Ook kun je je gehele scherm delen, terwijl je zelf ook nog in beeld bent. Zo kan je dus bepaalde foto’s laten zien of iemand iets nieuws leren!

Daarnaast is de Portretmodus nu ook beschikbaar in FaceTime, waardoor de focus ligt op jou en de achtergrond vervaagd. Ook wordt met stemisolatie achtergrond geluid vervaagd. Zo is jouw stem altijd duidelijk te horen. Deze twee functies zijn alleen beschikbaar op een iPhone met A12 Bionic of nieuwer. Dat betekent dus dat deze functie beschikbaar is op de iPhone XR, iPhone XS, iPhone SE (2020), iPhone 11, iPhone 12 en de iPhone 13. 

Nog een heel handige nieuwe functie is dat je nu iedereen kunt uitnodigen voor een FaceTime-gesprek. Je deelt gewoon een unieke weblink met al jouw vrienden, familie en collega’s. Het is ook niet meer een vereiste dat je een Apple product in bezit hebt! Mensen met een Android toestel of een Windows apparaat kunnen nu ook gewoon deelnemen aan jouw FaceTime-gesprek! Daarnaast is het gesprek nog altijd veilig en versleuteld, zoals je van Apple gewend bent!

Zoek mijn nieuwe functies


Zoek mijn heeft nieuwe verbeteringen gekregen in iOS15. Je krijgt nu bijvoorbeeld een waarschuwing als je MacBook, AirTag, AirPods of een ander apparaat ver verwijderd is van je iPhone. Deze nieuwe melding heet: ‘Melding indien achtergelaten’. Zo wordt de kans veel kleiner dat jij je spullen per ongeluk ergens achterlaat. Ook kan je nu in Zoek mijn toestellen vinden die uitgeschakeld of gewist zijn. Dit is handig wanneer je iPhone gestolen is of wanneer je iPhone bijna leeg is. Deze functie werkt met een iPhone 11 of nieuwer.

Vernieuwd meldingenoverzicht


Je kunt het aantal meldingen per dag nu aanzienlijk verminderen. Je kunt namelijk een tijdstip instellen waarop je dagelijks een overzicht krijgt van alle meldingen van die dag. Het overzicht wordt automatisch aangepast op basis van prioriteit, waarbij de meeste relevante meldingen bovenaan staan.

De nieuwe focusfunctie helpt jou met concentreren


Ben je bezig met een opdracht voor school of studie? Of ben je aan het thuiswerken en heb je een belangrijke deadline? Dan is het soms handig om je af te zonderen, zonder dat je allemaal meldingen binnenkrijgt op je iPhone. Met Focus kun je nu een lijst aanmaken, zodat je alleen de meldingen krijgt die je wilt krijgen. Daarnaast krijgen mensen automatisch je Focus status te zien in Berichten en andere communicatie-apps.

Privacyregelaars voor apps en mail


Je kunt nu privacyrapporten voor apps raadplegen om te kijken hoe apps gebruik maken van de toestemmingen die je hebt gegeven. Daarnaast kan je ook zien met welke partijen ze contact hebben. Daarnaast heb je ook meer controle over welke gegevens je wel of niet wilt delen. Ook is er een nieuwe update voor ‘privacybescherming in Mail’: je IP-adres is namelijk onzichtbaar, zodat afzenders dit niet kunnen koppelen aan andere online activiteiten en je locatie niet kunnen bepalen. Ook kunnen afzenders niet zien of en wanneer je hun e-mails hebt geopend. 

‘Gedeeld met jou’ in Berichten


Afbeeldingen, video’s en links die anderen met jou hebben gedeeld via Berichten komen nu terecht in ‘Gedeeld met jou’. Je kunt hier rechtstreeks op reageren zonder dat je helemaal terug hoeft naar Berichten.