14-02-2016

OS-X-El-Capitan

Zou jij OS X El Capitan installeren?

In de laatste versie OS X El Capitan zijn er veel zaken vernieuwd en het wordt dan ook als een grote update gezien voor veel gebruikers. In tegenstelling tot de kleine patches die Apple regelmatig uit brengt is OS X 10.11 een grote sprong vooruit die nieuwe features biedt en grote veranderingen in het besturingssysteem aanbrengt. 

Kort na de update kwamen er echter veel mensen naar voren met diverse klachten dat hun systeem problemen gaf. Gelukkig was het niet in alle gevallen slecht nieuws. In de herfst van 2015 kwam Apple met de release van OS X El Capitan en het eerste wat op zal vallen is een vernieuwd lettertype en nieuwe look en feel van het OS. Ook heeft Apple meer aandacht besteedt aan multitasking en mogelijkheden om vensters naar de zijkanten van het scherm te “plakken”.

In sommige gevallen loste het de WiFi klachten op die wel eens merkbaar waren in Yosemite, echter zijn er nu wel andere WiFi problemen naar voren gekomen dus feitelijk blijven we met WiFi probleem zitten. We hopen dat Apple hier snel een permanente oplossing voor zal vinden.


Installeer OS X 10.11 als je nieuwe functies wilt

Een van de belangrijkste redenen om OS X El Capitan te upgraden is nu dat je toegang hebt tot de nieuwe functies. 

De OS X 10.11 update bevat een aantal wijzigingen, waaronder een nieuwe manier om snel twee vensters op het scherm te tonen, “snap side-by side” dit zorgt voor een hogere productiviteit en een betere manier om meerdere schermen actiever te gebruiken.

Apple heeft ook een nieuw systeemlettertype, een eenvoudigere manier om je muis terug vinden op een groot scherm, performance verbeteringen, nieuwe schijnwerper eigenschappen en verbeterde OS X applicaties zoals Mail, Foto’s en Notes.

Installeer als je iOS 9 of iOS 9.2 gebruikt

Heb je zelf een iPhone of iPad waarop iOS 9 of iOS 9.2 draait? Als dat zo is dan moet je waarschijn ook je Mac upgraden anders werkt de synchronisatie tool met Notes niet meer. Een upgrade van uw Mac naar OS X El Capitan is noodzakelijk om je gemaakte Notes blijvend te laten synchroniseren met je iPhone of iPad. Dit geldt ook voor het toevoegen van attachments, links en meer.

AirDrop en Handoff zijn nu ook betrouwbaarder op OS X 10.11.2, zodat gebruikers gesprekken op de Mac kunnen beantwoorden en snel bestanden verzenden zonder storingen.

De OS X 10.11.4 update die we verwachten in de komende maanden voegt ondersteuning toe voor het bekijken van Live Foto’s op uw Mac, dat is een belangrijk kenmerk voor veel gebruikers. Het bevat ook ondersteuning voor het toevoegen van een wachtwoord beveilig in afzonderlijke notities in de Notes-app, dit is een functie in iOS 9.3.

Upgrade als je OS X Yosemite problemen hebt

Apple biedt altijd veel nieuwe features bij grote uitbreidingen zoals deze, maar het is ook een uitgelezen moment om bestaande problemen te voorzien van een bug-fix die bij Yosemite bestonden. We wisten al dat er een WiFi fix zou komen, maar er zijn waarschijnlijk vele andere bug fixes en upgrades in OS X 10.11. Apple noemt specifiek betere prestaties ook als een vernieuwing. We zien meestal een groot aantal kleine bugs opgelost is in een grote update zoals deze. Apple vermeld dan ook niet alle updates die er uitgevoerd zijn.

Het kan dus maar zo zijn dat als je vervelende en terugkerende problemen hebt met Yosemite dat je door de upgrade deze mogelijk verholpen zijn.

Hier alvast een kleine opsomming van de meeste problemen die we tegen kwamen:

  • Verbetert de Wi-Fi betrouwbaarheid
  • Verbetert de betrouwbaarheid van Overdracht en AirDrop
  • Lost een probleem dat kan leiden tot Bluetooth-apparaten te verbreken
  • Lost een probleem op dat Mail verhinderd het verwijderen van berichten in een offline Exchange-account
  • Lost een probleem op dat het importeren van foto’s verhinderd een iPhone naar een Mac met een USB-kabel 
  • Verbetert iCloud Photo Sharing voor Live Photos
  • Lost een probleem dat kan voorkomen dat mail van de voltooiing van de upgrade
  • Lost een probleem dat kan voorkomen dat het aanmelden bij FaceTime en berichten
De OS X 10.11.3 update bevat ook oplossingen voor Macs die niet in slaap stand gaan bij aansluiting op een 4K-monitor.

Niet installeren als je niet bent voorbereid

Je computer upgraden naar een nieuw besturingssysteem is makkelijker dan het in het verleden is geweest, maar het is nog steeds niet iets dat je in een bevlieging moet doen. Als je geen voorbereiding op je Mac hebt gedaan, moet je waarschijnlijk wachten met upgraden naar OS X El Capitan totdat je daar klaar voor bent. Dit geldt ook voor het maken van een back-up en onderzoek doen welke impact dit kan hebben op je Apps en hoe je Mac de update zal behandelen.


Niet installeren als je een oude Mac hebt

Apple belooft prestaties upgrades die je Mac sneller zal maken. Maar als je een echt oude Mac bezit die dicht bij de cutoff zit. Kan je misschien wachten tot je reviews van andere gebruikers, die dezelfde Mac bezitten met vergelijkbare specificaties, gelezen hebt. We hebben bij klantrelaties gezien dat deze eindigen met een onbruikbare computer. Mede dankzij problemen die bij het installeren van deze upgrade op een zeer oude maar nog steeds ondersteunde computer naar voren kwam.

Niet installeren als je nodig hebt voor werk of school

In een soortgelijke situatie, als je de MacBook voor werk of school dient te gebruiken, moet je deze update niet te installeren totdat je zeker weet dat al je essentiële Apps werken of je wordt geadviseerd door je IT om deze te upgraden.

Hoewel ontwikkelaars enkele maanden hebben gehad om Apps te werken, en Apple bracht een lange tijd het testen is er nog een kans dat een van je essentiële instrumenten voor school of werk zal mislukken als je het meest nodig hebben na een upgrade.

Er zijn nog steeds gebruikers rapportage apps niet werken op OS X El Capitan maanden na de release. Terwijl je kunt downgraden, dit is niet iets wat je wilt doen in het midden van een drukke tentamenweek van school of voor die belangrijke meeting op werk.

Doe je huiswerk voordat je een upgrade, en zijn van plan rond belangrijke gebeurtenissen op het werk of school.

Conclusie

Al met al zijn er best veel redenen om te vernieuwen maar eigenlijk ook evenveel redenen om dit niet te doen. Wij hebben op dit moment de voorkeur nog liggen bij het oude vertrouwde OS X Yosemite omdat wij liever de kwaliteit van betrouwbaarheid willen zien in de Mac’s, maar je staat altijd vrij om zelf het avontuur aan te gaan en een upgrade uit te voeren. Zorg er dan wel voor dat je bovenstaande punten goed in acht neemt om teleurstelling te voorkomen!