18-10-2015

het-verschil-tussen-nederlands-en-us-int-qwerty

Het verschil tussen Nederlands en US int qwerty

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een US internationaal toetsenbord en een Nederlands toetsenbord. Om hier duidelijkheid over te geven schreven wij hier een blog over.

Er bestaan veel taal indelingen voor een toetsenbord maar wij beperken ons in dit bericht enkel tot het Nederlandse en US internationale qwerty type. Beide worden in Nederland gebruikt voor zowel Apple als PC’s.

Een vaak voorkomend type in Nederland is US internationaal. Hieronder een afbeelding van dit toetsenbord op een Macbook Pro.

Bekijk hier alle refurbished Macbooks met een US internationaal toetsenbord.


Dit type is voornamelijk te herkennen aan een horizontale Enter/Return toets. Verder zit er een bredere Shift toets op en bevindt de Backslash zich rechtsboven de Enter toets. Het Nederlandse toetsenbord lijkt voor het overgrote deel op het internationale US toetsenbord. Er zijn wel enkele kleine verschillen. Zie onderstaande afbeelding.Dit type toetsenbord is het makkelijkste te herkennen aan de verticale Return toets, en de backslash bevindt zich hier linksonder de Return toets. Daarnaast heeft het Nederlandse toetsenbord een €-teken boven de “2” zitten. Om deze te gebruiken dien je de knoppencombinatie ALT + 2 in te drukken, dit werkt ook onder een US internationaal toetsenbord als je de lokalisatie instelt op Nederlands. Als laatste zit er een kleinere Shift toets op en een tilde/grave accent toets ernaast. Bij US internationaal bevindt deze zich boven de Tab-toets.

Bekijk hier alle refurbished Macbooks met een Nederlands toetsenbord.